Skip to main content

GEN’in ana faaliyet konusu nedir?

Şirketimizin esas faaliyet konusu, tıp ve ilaç sanayinde kullanılan kimyasal maddeler teşhis reaktiflerin, radyoaktif tanı kitlerinin, eczane ve hastane levazımatının alım ve satımını, ithalat ve ihracatını, üretim ve pazarlamasını, taahhüt işlerini, mümessilliğini, acenteliğini tıp ve veterinerlikte kullanılan tedavi ve teşhis amaçlı ilaç ve müstahzarların alım ve satımını, ithalatını ve ihracatını, üretim ve pazarlamasını, taahhüt işlerini, mümessilliğini ve acenteliğini yapmaktır. Faaliyet konularımıza ilişkin detaylı bilgi esas sözleşmemizin 3. maddesinde yer almaktadır.

GEN’in iş modeli nedir?

GEN, genel olarak üç ana alanda faaliyet göstermektedir:

 Bunlardan birincisi aşağıda detayları açıklanan NPP (Named Patient Program – Hasta Adına İlaç Temin Programı) grubunda yer alan ilaçlardır.

 İkinci alan, ruhsatlı ithal ilaçlar olarak adlandırılan yurt dışındaki ilaç firmaları tarafından üretilen ve ülkemizde GEN adına ruhsatlandırılan ve satış ve dağıtım faaliyetleri yürütülen ilaçlardır.

 Üçüncü grup ise GEN üretim tesislerinde üretilerek ülkemizde ve yurt dışında ruhsatlandırılan ve satış ve dağıtımı gerçekleştirilen ilaçlardır.

 GEN, tüm bu alanlarda faaliyet gösterirken nadir hastalıklar için çözümler geliştirme hedefiyle hareket etmektedir.

NPP (Hasta Adına İlaç Temin) sistemi nasıl işlemektedir?

Hastaların tedavisi için doktor tarafından gerekli görülerek reçetelendirilen ancak Türkiye’de ruhsatlı olmayan ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nca ithalat izni verilen ilaçlar Türkiye Eczacılar Birliği, Sosyal Güvenlik Kurumu ve/veya USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) kanalıyla ithal edilebilmektedir. İlaçların bu şekilde ithal edilip hastalara ulaştırılması sürecinin genel adı Hasta Adına İlaç Temin Programıdır (Named Patient Program-NPP).

Bu kategorideki ilaçlar ve üreticileri, şirketimiz tarafından üretici firma ile yapılan münhasır distribütörlük anlaşmaları ile temsil edilmektedir. Bu ilaçların ruhsatlı ithal ilaçlardan en önemli farkı, satışının ecza depolarına değil, TEB, SGK veya USHAŞ’a yapılması ve satış fiyatlarının fiilen döviz cinsinden olmasıdır.

Ruhsatlı ithal ilaç ile üretim ruhsatlı ilaç arasında ne fark vardır?

Ruhsatlı ithal ilaçlar GEN’in, yabancı üretici firmalar ile yapmış olduğu, münhasır distribütörlük anlaşmalarına istinaden haklarına sahip olduğu ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlardan oluşan portföyüdür. Ruhsatlar şirketimize aittir.

Üretim Ruhsatlı (Eşdeğer) ilaçlar ise şirketimizin üretim tesislerinde üretilen yani üreticisi GEN olan ve ruhsatları da şirketimize ait olan ilaçlardır.

GEN’in finansal yatırımlarda izlediği strateji nedir?

Finansal yatırımlar, sağlık alanında yenilikçi ürünler geliştirme potansiyeli olan girişimlere yapılarak bu girişimler tarafından geliştirilen ürünler üzerinde öncelikli haklara sahip olma stratejisi temelinde gerçekleştirilmektedir.

İştirak ve finansal yatırımlardan şirketin beklediği katkılar nelerdir?

İştirak ve finansal yatırımlarımız tarafından geliştirilen ürünlerin üretim, tedarik ve dağıtımında öncelikli haklara sahip olarak, şirketimizin ürün çeşitliliğini artırmak, satış ve dağıtım ağını genişletmektir.

GEN’in üretimin satışlar içerisindeki payını artırma ile ilgili projeksiyonu nedir?

2017 yılında kurulan üretim tesisimizin hali hazırda şirketin toplam satışlarına katkısı yaklaşık olarak %2’dir. Ancak, ilaç sektörüne hakim olan katı düzenlemeler ve sağlık alanındaki üretim tesislerinin resmi otoriteler tarafından onaylanması mecburiyeti göz önünde bulundurulduğunda, üretim tesisimizin çok kısa süre önce faaliyete geçtiği söylenebilir.

 

Öte yandan, üretim tesisinde üretilen her bir ürünün ticari bir ürün olarak satışa sunulmasından önce, yetkili otoritelere başvurularak ürünlerin ruhsatlandırılması gerekmektedir.

Üretim tesisimizin yeni olması ve ruhsatlandırma süreçlerinin uzun olması nedeniyle hali hazırda üretimin satışlarımız içindeki payı düşük kalmaktadır. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde yeni geliştirilecek ürünler ve ruhsat sayımızdaki artışla üretimin payının giderek artması, toplam satışlar içinde üretimin payının %60-%65’ler seviyesine çıkması hedeflenmektedir.

Şirketin kur riski nasıl yönetilmektedir?

Her ne kadar satışlarımızın büyük kısmı ithal ürünlere dayalı olsa da, şirketimiz ciddi bir kur riski ile karşı karşıya değildir. Satışlarımızın büyük bir kısmını oluşturan NPP (Hasta Adına İlaç Temin) iş kolunun alım ve satımları şirketimiz ile ilgili kurumlar arasında yapılan sözleşmeler gereği yabancı para cinsinden olup, bu alanda şirketimiz herhangi bir kur riski taşımamaktadır.

Şirketimizin satışlarında ikinci büyük paya sahip olan ithal ruhsatlı ilaçlarda ise iş ortakları ile yapılan sözleşmelerle kur riskinin büyük kısmı koruma altına alınmıştır. Bunun sonucunda satışlarının büyük kısmında kur riski taşımayan şirketimiz, kalan kısımdan kaynaklanabilecek olan kur riskini ise etkin finansal yönetim ile minimize etmektedir.

İthal ürün tedarikinde herhangi bir risk bulunmakta mıdır?

Satışını gerçekleştirdiğimiz ithal ürünlerin büyük kısmına ilişkin olarak sözleşmelerle tedarik koruma altına alınmıştır. Bu nedenle, böyle bir risk öngörülmemektedir.

Genel kurullara katılım nasıl sağlanmaktadır?

Genel kurul tarihinden 3 hafta önce genel kurul dokümanları şirketimizin internet sitesinde Genel Kurul başlığı altında yer almaktadır.

Kâr dağıtım stratejiniz nedir?

Şirketimiz genel olarak, genel ekonomik durum, yatırım stratejileri ve karlılık göz önünde bulundurarak mevcut kaynaklardan karşılanabildiği ölçüde dağıtılabilir kârın asgari 1/3’ünü dağıtmayı hedeflemektedir. Kâr dağıtım politikası şirketimizin internet sitesinde Kurumsal Yönetim Dokümanları başlığı altında yer almaktadır.

Satış iskontolarının yüksek olmasının nedeni nedir?

İlaç sektöründe yer alan firmamızın uyguladığı satış iskontoları, sektörün genelinde uygulanan bir durum olup, bu çerçevede şirketimizce de kan ürünlerinde %11, jenerik ürünlerde %28 (ürün bazında değişiklik gösterebilir), ithal ürünlerde ise %41 (ürün bazında değişiklik gösterebilir) kanuni iskonto uygulanmaktadır.

Uygulanan iskontolar sektörün dinamiklerine uygun ve şirket menfaatlerini en üst düzeyde tutacak şekilde yönetilmektedir.

Şirket hakkında en doğru bilgiye nasıl erişebilirim?

Şirketimiz hakkındaki en doğru bilgiye; 

Öncelikle kurumsal internet sitemizden: https://www.genilac.com.tr/;

Şirketimizin Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndaki sayfasından; https://www.kap.org.tr/tr/sirket-bilgileri/ozet/5385-gen-ilac-ve-saglik-urunleri-sanayi-ve-ticaret-a-s erişebilirsiniz.

Ayrıca her türlü soru, görüş ve önerilerinizi yatirimciiliskileri@genilac.com e-posta adresine iletebilirsiniz.